A Deputación levará a formación a 450 centros, incluídos os que non teñen menú.
Hai toda unha serie de trucos que aplicaron os nenos
de mal comer para evitar o que non lles gusta ao sentarse á mesa. E non
se trata de que os composteros substitúan á socorrida servilleta para
desfacerse do que non gusta. Fará falta pedagoxía, asume o
vicepresidente da Deputación, César Mosquera, para que se poida levar a
cabo o plan de que todos os restos dos comedores escolares acaben
converténdose en abono. El mesmo ilustrou onte como unha boa idea pode
acabar en fracaso pola picaresca dos pequenos. «Houbo algunha
experiencia, mal asesorada -relatou-, na que se un día había sopa, e non
gustaba, pois, directa ao compost». E así, empapado, non hai quen faga
abono.
Aí é onde entrará o Centro de Extensión Universitaria
e Divulgación Ambiental de Galicia (Ceida). A Deputación subscribiu un
convenio coa entidade para que sexan eles os que fagan o labor de
concienciación previa. Articularán un programa educativo coa idea de
«chegar a todos os colexios da provincia nos vindeiros catro anos. É un
obxectivo moi ambicioso que teremos que abordar por fases e con
diferentes intensidades, pero imos arrancar xa, de maneira inmediata,
con moita ilusión, voluntarismo e intensidade», explicou César Mosquera.
«Con isto -apontoou o director do Ceida, Carlos
Vales- foméntase a innovación educativa, axúdase economicamente a que se
fagan actividades relevantes dende o punto de vista da xestión
ambiental, e promóvese o intercambio de experiencias entre os rapaces e o
profesorado. As experiencias máis relevantes, así mesmo, serán
recollidas nun documento que se pode replicar para divulgar nos
centros».
En toda a provincia hai 450 centros, aos que levará o
programa, e o obxectivo último é que haxa neles composteros comunais,
aínda que haberá que ir caso a caso para ver si as instalacións cumpren
os requisitos. Naqueles que teñen comedor escolar búscase pechar no
mesmo centro o ciclo dos residuos que se xeran cada día como
consecuencia das comidas que se serven neles. E, eventualmente,
aproveitar os abonos xerados para realizar hortos nos propios centros.
En Pontevedra cidade, todos os centros manifestaron xa a súa intención
de participar activamente no plan. Os profesores recibirán asesoramento e
os alumnos participarán nun programa específico, terán material
formativo, exposicións itinerantes e poderán participar nun congreso de
educación ambiental ao que están chamados os centros de toda a
provincia, ademais de ter acceso a un blogue coa campaña.
En total, todo o programa custará oitenta mil euros e
arrincará xa. «Queremos traballar nas áreas de influencia dos
composteiros», dixo Carlos Vales. «Ademais dende un punto de vista de
coherencia ambiental -continuó- parece unha tolemia levar mondas de
plátano a Cerceda a queimar? É un sensentido se iso se pode transformar
en abono de calidade a pé de produción de residuo. Intentaremos
colaborar en que esa racionalidade sexa un éxito». Agora ten por diante o
reto da concienciación e a educación dos alumnos. E que a mensaxe cale á
hora para comer. Mondas si, sopa non.
Máis de cento trinta colexios, con xestións diversas e formatos dispares
O reto de compostar os restos de comida de máis de
cento trinta centros que dispoñen actualmente de comedor escolar na
provincia de Pontevedra requirirá articular distintas negociacións.
Porque algúns están xestionados polas federacións de pais e nais de
alumnos, como en Pontevedra, outros pola propia Xunta e outras polas
asociacións de proxenitores de cada centro individualmente. O clima de
aceptación da comunidade educativa é, en principio, favorable, ao
tratarse tamén dun plus para a formación dos alumnos. Neste sentido, o
Ceida, o centro que onte asinou o convenio para estruturar o proxecto
educativa, conta cunha experiencia anterior. Na provincia da Coruña
desenvolveu programas de fomento da reciclaxe.
Ningún comentario:
Publicar un comentario