O sector segue medrando, xa supera as 16.000 hectáreas e factura 5,3 millóns de euros anuais.
A agricultura ecolóxica segue medrando en Galicia e acumula na última década un crecemento sostido: a superficie ecolóxica certificada xa superou este ano as 16.000 hectáreas, cun aumento do 50% en sete anos, o número de operadores subiu un 42% nos dez últimos anos, até os 732, e o volume de vendas creceu en 2014 un 20,48%, cunha facturación total de 5,3 millóns de euros. Os produtos que máis medran na certificación ecolóxica son leite e derivados, carne e produción avícola, conservas, peixe e pensos para alimentación animal, segundo datos do Consello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galicia (Craega).Superficie inscrita
A superficie inscrita en agricultura ecolóxica viviu un crecemento importante dende o ano 1997, cando só existían 13,35 hectáreas en toda Galicia. Dez anos despois superábanse as 10.000 hectáreas, concretamente 10.985,03. Para o ano 2014 a superficie acadada xa era de 15.233 hectáreas, cun incremento do 50% nos últimos sete anos. E no primeiro cuadrimestre de 2015, a superficie seguiu medrando até as 16.236,75 ha. inscritas: un crecemento do 6,59% en catro meses que compensa o leve retoceso do pasado ano respect0 a 2013. “Isto é debido, en parte, ás novas axudas para a agricultura ecolóxica, que puxo en marcha a Consellería do Medio Rural no mes de marzo deste ano”, explica José Antonio Fernández, presidente de Craega.Comparativa de superficie por provincias entre os anos 2013 e 2014 (variación en hectáreas e en porcentaxe):
SUPERFICIE 2013 |
SUPERFICIE 2014 | VARIACIÓN | % VARIACIÓN | |
A CORUÑA | 1.620,79 | 1.112,00 | -508,79 | -31,39% |
LUGO | 6.971,11 | 7.090,92 | 119,81 | 1,72% |
OURENSE | 5.979,28 | 6.016,86 | 37,58 | 0,63% |
PONTEVEDRA | 1.099,67 | 1.013,32 | -86,35 | -7,85% |
TOTAL GALICIA | 15.670,85 | 15.233,10 | -437,75 | -2,79% |
Datos de superficie provincial no primeiro cuadrimestre deste ano comparada co 2014:
SUPERFICIE 30/4/15 | SUPERFICIE 2014 | % VARIACIÓN | |
A CORUÑA | 1.257,36 | 1.112,00 | 13,07% |
LUGO | 6.959,30 | 7.090,92 | -1,86% |
OURENSE | 6.961,94 | 6.016,86 | 15,71% |
PONTEVEDRA | 1.058,15 | 1.013,32 | 4,42% |
TOTAL GALICIA | 16.236,75 | 15.233,10 | 6,59% |
Segundo os datos de Craega, Ourense e Lugo destacan nos cultivos de terras arables, mentres que a lista de hortalizas frescas, amorodos e setas a lidera A Coruña que, pola contra, é última en canto a terra de pastos e prados. Lugo encabeza, con moita diferenza, o número de hectáreas en barbeito ecolóxico.
No seguinte cadro podemos observar a evolución do número de operadores inscritos e da superficie certificada por Craega desde 1997. O crecemento durante 2014 foi do 5,49%. O número de produtores medrou o pasado ano un 5,93% e o número de elaboradores, importadores e comercializadores, un 12,03%. Sen embargo, como xa vimos, a superficie total certificada reduciuse nun -2,79% no ano 2014 respecto do anterior. Para o primeiro cuadrimestre de 2015 obsérvase que o número de operadores medra un 4,13% respecto do ano 2014, sendo esta porcentaxe dun 4,03% nas industrias, e un 4,15% dos produtores, e que a superficie inscrita dispárase por riba das 16.000 hectáreas.
Ano | Produtores | Elaboradores* | Total operadores | Superficie inscrita (Has.) |
1997 | 7 | 4 | 11 | 13,35 |
1998 | 34 | 9 | 43 | 173,84 |
1999 | 67 | 16 | 83 | 181,85 |
2000 | 97 | 18 | 115 | 265,00 |
2001 | 192 | 25 | 217 | 1.974,36 |
2002 | 230 | 32 | 262 | 3.585,31 |
2003 | 282 | 40 | 322 | 5.947,68 |
2004 | 314 | 47 | 361 | 6.725,60 |
2005 | 370 | 55 | 425 | 9.156,36 |
2006 | 396 | 60 | 456 | 9.623,46 |
2007 | 407 | 65 | 472 | 10.985,03 |
2008 | 445 | 64 | 510 | 12.895,37 |
2009 | 469 | 78 | 547 | 14.239,01 |
2010 | 484 | 89 | 573 | 14.167,74 |
2011 | 484 | 102 | 586 | 15.302,93 |
2012 | 491 | 116 | 607 | 15.242,40 |
2013 | 523 | 133 | 656 | 15.670,85 |
2014 | 554 | 149 | 703 | 15.233,10 |
30/04/15 | 577 | 155 | 732 | 16.236,75 |
Tipo de produción
A produción acuícola está moi presente nas dúas principais provincias costeiras: A Coruña e Pontevedra. A produción vexetal ten maior presenza na provincia de Lugo, con 117 operadores, por 100 de Pontevedra, e 66 e 40 para A Coruña e Ourense, respectivamente. “As provincias costeiras son as que loxicamente teñen maior número de inscirtos nos rexistros de acuicultura”, con “parques de cultivo mariño, bateas de mexilón e unha planta de troita arcoiris”, comenta Javier García Lozano, secretario de Craega.Respecto da produción animal, Lugo, con 101 explotacións, supera por moito ó resto de provincias, seguida por Ourense, con 44; Pontevedra, con 37 e, finalmente, 27 na Coruña. E se observamos as cifras de elaboración e comercialización, Lugo volve ser a primeira por número de operadores, con 50, seguida por Pontevedra, con 41 e A Coruña e Ourense, con 29 e 26, respectivamente.
Datos de operadores no ano 2014 por tipo de produción:
Tipo de produción | A Coruña | Lugo | Ourense | Pontevedra | Totais |
Acuicultura | 15 | 0 | 0 | 27 | 42 |
Rec.Algas | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 |
Comercializador | 2 | 7 | 3 | 4 | 16 |
Exportador/ Importador |
1 | 0 | 0 | 2 | 3 |
Elaboradores | 27 | 43 | 23 | 37 | 130 |
Prod.animal | 27 | 101 | 44 | 13 | 185 |
Prod.vexetal | 66 | 117 | 40 | 100 | 323 |
Totais | 140 | 268 | 110 | 185 | 703 |
En conclusión, en 2014 Craega viviu un crecemento do 20,48 % no volume de vendas certificadas en ecolóxico; en valor monetario, 5,3 millóns de euros. As principais producións galegas –se atendemos ao volume de negocio– son os produtos lácteos, pensos e alimentación animal, carne e derivados, conservas de peixe, outros elaborados, ovos e derivados e produtos de recolleita silvestre.
Ningún comentario:
Publicar un comentario