venres, 29 de xaneiro de 2016

1.325,9 millóns de quilos de alimentos acaban no lixo cada ano

8 de cada 10 fogares tiran alimentos sen procesar ao lixo por considerar que non están en bo estado, mentres que 3 de cada 10 tiran parte da comida preparada.

Na reunión da VII Comisión de Seguimiento da Estratexia “Máis alimento, menos desperdicio”, celebrada no marco de Madrid Fusión 2016, congreso gastronómico que tivo lugar entre os días 25 e 27 deste mes no Palacio Municipal de Congresos de Madrid , o Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente (MAGRAMA) presentou o primeiro Panel de cuantificación do desperdicio alimentario, do que se desprende que nos fogares españois arróxanse ao cubo do lixo cada ano 1.325,9 millóns de quilos de alimentos.
 
Este Panel, tal e como asegura o MAGRAMA, permite cuantificar os alimentos sen procesar que se desbotan por deterioro ou caducidade, e os cociñados ou en receitas que se eliminan por sobrar ou por deterioro. A partir deste momento, a información será actualizada semestralmente, permitindo coñecer así a evolución do desperdicio alimentario nos domicilios.
 
Os datos
 
Deste primeiro estudo extráese que:
 
•Os fogares españois desperdician 25,5 millóns de quilos de alimentos á semana, representando o 4,53 por cento do total da comida comprada. Neste sentido, cabe precisar que non se desbota na mesma proporción o que se compra, detectándose diferenzas significativas entre produtos.
 
•8 de cada 10 fogares tiran alimentos sen procesar ao lixo por non consideralos en bo estado. Froitas, verduras e pan fresco representan o 48,1 por cento do volume de refugallos.
 
•Unha vez preparado o produto, o desperdicio de alimentos vese reducido. De feito, 3 de cada 10 fogares tiran parte dos menús ao lixo, sendo maior a cantidade que se desperdicia desde a nevera que a que se desperdicia por non consumirse na mesa.
 
•Especial protagonismo cobra a estacionalidade, tanto en ingredientes sen cociñar como en pratos preparados. Constatouse que na primaveira-verán desperdíciase un 9,4 por cento máis que no outono-inverno.
 
O Ministerio manifesta que os datos proceden dos 12.000 fogares participantes no panel de compras, que posibilita a recollida diaria, a través de scanner, das compras para o fogar, permitindo facer un seguimiento en torno aos alimentos que son susceptibles de desbotarse, e no panel de uso, que se estrutura mediante un diario de consumo semanal (receitas que elaboran cada día), subministrando información sobre as receitas elaboradas e que son susceptibles de ter sido desbotadas.
 
A metodoloxía de cuantificación do novo Panel facilita a obtención de datos fiables e representativos, xa que os fogares que interveñen teñen ampla experiencia na participación en paneles, as enquisas están deseñadas para permitir unha rápida cumprimentación, as posibilidades de resposta están adaptadas á realidade do fogar, e, ademais, permítese que os panelistas cuantifiquen o desperdicio de unidades de medidas diferentes segundo o produto elixido.

Ningún comentario:

Publicar un comentario